Albirea Dinţilor

Metodele de albire dentară

Albirea dentară profesională, contrar zvonurilor, nu afectează cu nimic sănătatea dinţilor. Ea penetrează smalţul doar pe o adâncime de câteva zeci de microni, scoţând din acesta elementele ce îi dau culoarea gălbuie, remineralizând mai apoi smalţul în noua culoare.

Este o alternativă non-invazivă la faţetele dentare, atunci când pacienții vor doar să își modifice culoarea dinților, nu și forma acestora.

albire dentara cu lampa Zoom / Beyond / Advanced Whitening

Avantajul principal al albirii în fața procedeului de fațetare este acela că dinții nu sunt șlefuiți sau afectați în niciun fel și efectele sale sunt complet reversibile. Dezavantajul ar fi însă că soluția nu poate albi dinții atât de mult cât o pot face fațetele dentare.

Albirea dentară poate fi efectuată în două moduri: în cabinet de către medicul dentist sau acasă de către pacient.

Prima metodă se efectuează într-o singură ședință, prin aplicarea unui gel concentrat pe suprafața vestibulară a dinților și lăsarea acestuia timp de 40 de minute (două reprize de câte 20 de minute) sub acțiunea lămpii UV tip Zoom / Beyond / Advanced Whitening. Ca o alternativă, putem folosi și Opalescence Xtra Boost, substanță ce nu are nevoie de lampă UV (cu raze ultraviolete) pentru potențarea efectului, dar rezultatele nu sunt la fel de bune.

Cea de-a doua metodă, cea efectuată acasă de către pacient, folosește două gutiere dentare (superioară și inferioară) în care se lasă o soluție de albire mai puțin concentrată și se poartă timp de 4-6 ore pe zi (sau chiar peste noapte), cel puțin 5 zile. Ea poate fi efectuată chiar și pe o perioadă mai lungă de timp (pe parcursul mai multor săptămâni sau luni - cu pauze) și puteți achiziționa seringi suplimentare dacă doriți să aduceți culoarea dinților cât mai aproape de alb.

Avantajul primei metode ar fi acela că se efectuează într-o singură ședință iar pentru rezultate cât mai bune recomandăm tehnica de albire cu lampa UV.

Pentru metoda albirii efectuate acasă, aveți nevoie de două vizite la cabinet: în prima vi se vor lua niște amprente dentare iar în a doua veți primi gutierele împreună cu kitul de albit și vi se va explica cum să le folosiți.

Restricţii în cazul albirii efectuate în cabinet

Diferenţa între albirea efectuată în cabinet şi cea efectuată acasă este timpul mult mai scurt al celei din cabinet (o singură şedinţă de o oră), însă cu o concentratie a substanţei active (peroxid de carbamidă) mai mare.

albire dentara cabinet

Aşadar, după albirea profesională a dinţilor efectuată în cabinet este normal ca dinţii să prezinte o sensibilitate mărită.

Este posibil ca schimbările de temperatură să le percepeţi mai intens decât înainte şi să mai simţiţi din când în când fulguraţii de scurtă durată (2-3 secunde). Aceste senzaţii sunt percepute de pacienţi timp de 2-3 zile. Este indicat ca în acest timp să luaţi câte un antiinflamator la nevoie (max 2-3 pe zi) şi să urmaţi anumite indicaţii pentru ca efectul de albire să dureze mai mult:

• Evitaţi să consumaţi alimente sau băuturi foarte închise la culoare precum ceaiul, cafeaua, murele, vişinele, cireşele etc. timp de 5-7 zile.

• Evitaţi să fumaţi pentru 24 de ore.

• Folosiţi paste de dinţi pentru dinţi sensibili dacă dinţii prezintă sensibilitate crescută la diferenţe de temperatură.

Pentru a vă păstra culoarea obţinută cât mai mult timp, încercaţi să folosiţi o pastă de dinţi pentru albire şi să reduceţi consumul de cofeină, vin şi tutun pentru o perioadă.

Indicaţii şi restricţii în cazul albirii dentare efectuate acasă

Albirea dentară profesională efectuată acasă e metoda aleasă de persoanele mai răbdătoare. Simptomele sunt mai mici decât în cazul albirii efectuate în cabinet.

Dacă v-aţi decis să vă efectuaţi albirea dentară acasă, veţi pleca acasă cu un set de gutiere speciale pentru dinţii dvs. şi un kit de albire. Lăsaţi un strop de gel în dreptul fiecărui dinte din gutieră şi apoi aplicaţi gutiera în gură. Gutierele trebuie purtate timp de 4-6 ore pe zi, între 5-7 zile pentru a obţine rezultate maxime. Este indicat să vă periaţi dinţii înainte de a introduce gutierele, astfel îndepărtând placa bacteriană pentru o mai bună eficacitate a gelului.

albire dentara acasa

După folosirea gutierelor este foarte important să le curăţaţi bine pentru următoarea folosire. Spalaţi gelul rămas cu apă calduţă şi folosiţi o periuţă de dinţi pentru a îndepărta gelul restant intrucât acesta se va întări până la următoarea folosire şi va fi mai greu de indepărtat, procedura de albire fiind mai puţin eficientă.

După fiecare ciclu de albire, evitaţi să fumaţi sau să consumaţi timp de 1 oră orice aliment sau lichid închis la culoare ca murele, vişinele, cafeaua, cola, ceaiurile etc.

Pentru a vă păstra culoarea obţinută cât mai mult timp, încercaţi să folosiţi o pastă de dinţi pentru albire şi să reduceţi consumul de cofeină, vin şi tutun.

Înainte de a folosi kitul de albire pentru acasă, citiţi cu atenţie instrucţiunile ce îl insoţesc.

Actualizat: 4 Martie 2019


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2021 Clinica Stomatologică SORIdent