Fațete Dentare • Zirconiu sau Ceramică

Ce sunt fațetele dentare ?

Fațetele dentare sunt folosite în cosmetica dentară, fiind soluția cea mai conservatoare (minim-invazivă) în corectarea problemelor inestetice ale dinților frontali.

O fațetă este o foiță fină de ceramică sau oxid de Zirconiu confecționată în laborator prin tehnologia CAD-CAM System, ce se aplică pe suprafața vestibulară (exterioară) a dintelui prin cimentare sau adeziune cu compozit fotopolimerizabil, schimbând aspectul dintelui prin modificarea culorii, poziției, formei sau lungimii acestuia.

fatete no-prep dentare fara slefuire

Fațetarea este o alternativă la protezarea prin coroane dentare din porțelan, unde pierderea de țesut dentar este mai mare. Durata de viață a fațetelor dentare este între 5 si 10 ani.

Tipuri de fațetări dentare

Procedeul de fațetare se poate face în două moduri:

Cu șlefuirea dinților. Cea mai indicată metodă acolo unde este nevoie de o schimbare drastică a aspectului dinților. Prepararea dinților constă în îndepărtarea unui strat de 1-2 mm din smalțul de pe suprafața externă a dintelui și din zonele laterale. Este indicată și în cazurile în care avem dinți foarte voluminosi și aplicarea unor fațete fără nicio preparare a dinților va crește și mai mult volumul acestora.

fatete dentare ceramica veneers lumineers

Fără șlefuire (no-prep) sau cu o șlefuire minimă a dinților. Această metodă este indicată în cazul unor dinți mai subțiri și folosește fațete de 0,5 mm grosime. Avantajul este conservarea țesutului dentar. Având în vedere grosime minimă a unei fațete de 1-2 mm, această tehnică nu este indicată deloc în cazul unor dinți de volum normal, unde se dorește doar schimbarea culorii acestora, deoarece va crește considerabil dimensiunea lor și vor apărea disproporționați.

Materiale folosite

Fațetele pot fi din mai multe tipuri de materiale:

Oxid de Zirconiu sau full-Zirconiu. Extrem de rezistent, fațetele sunt confecționate doar prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizată. Cea mai nouă și mai recomandată tehnică din punct de vedere al durității, deși transparența acestor fațete nu este chiar identică cu cea a dinților naturali și de multe ori rezultatul este mai opac și implicit mai alb decât restul dinților.

Ceramică presată. Fațetele din acest tip de ceramică sunt destul de rezistente și cu o transluciditate mult mai apropiată de cea a dinților naturali. Sunt cele mai recomandate din punct de vedere estetic, însă sunt de obicei mai groase decât celelalte tipuri de fațete așa că necesită o șlefuire mai mare a dinților ce urmează a fi acoperiți.

Ceramică stratificată. Ceramica feldspatică este adăugată strat cu strat de către tehnician și forma poate fi ușor adaptată fiecărui pacient.

Litiu disilicat. Foarte rezistent, fațetele sunt confecționate de asemenea prin tehnologia CAD/CAM.

fatete dentare portelan

Când se recomandă fațetele dentare ?

Fațetele se folosesc frecvent în următoarele cazuri:

Dinți pătați, colorați neuniform sau închiși la culoare (datorită tratamentelor de canal sau tratamentelor cu tetraciclină din copilărie, defectelor de formare ale coroanelor dentare cu pete albe cretoase de demineralizare, prezenței unor obturații vechi foarte colorate ce conferă un aspect inestetic sau pur și simplu datorită consumului de cafea, ceai, tutun).

Dinți foarte abrazați (tociți).

Dinți ciobiți sau fracturați.

Dinți înghesuiți sau ușor malpozitionați.

Dinți cu o formă atipică (ce prezintă cratere pe suprafață).

Dinți cu treme (spații) sau diastemă (strungăreață).

Avantajele procedeului de fațetare

Datorită indicațiilor multiple ale fațetelor, pacienții se pot bucura de beneficiile albirii dentare, tratamentului ortodontic și al coroanelor dentare, toate la un loc într-un timp foarte scurt (2-3 ședințe).

Fațetele dentare își mențin foarte bine culoarea în timp, ceramica fiind foarte rezistentă la pătare și neporoasă.

Deși tehnologia folosită și materialele ceramice din care fațetele sunt confecționate fac ca prețul acestora să fie destul de ridicat, ele sunt considerate o investiție dentară bună fiind foarte durabile și contribuind la creșterea rezistenței dintelui acoperit.

Încrederea pacienților în sine crește considerabil după tratament.

Dezavantajele fațetelor dentare

Procesul de fațetare nu este reversibil. Odată acoperiți dinții cu fațete, ei nu pot reveni la situația anterioară, se pot doar înlocui fațetele cu altele noi după un număr de ani.

Ca în cazul oricărei lucrări dentare, există o perioadă de acomodare a pacientului cu noile fațete. La început pot apărea dificultăți în pronunțarea anumitor consoane precum "v","f" sau "s". Fațetele dentare se pot ajusta ulterior de către medicul dentist acolo unde se impune.

Fațetele dentare sparte sau fisurate nu pot fi reparate. În cazul unei fracturi, se impune înlocuirea lor.

Deși se întâmplă rar, ele se pot dezlipi de pe suprafața dintelui. Pentru evitarea acestui lucru se contraindică total obiceiurile vicioase precum rosul unghiilor, pixului, creioanelor sau al altor obiecte dure. Este recomandat să se evite forțe excesive pe dinții fațetați.

Dinții acoperiți cu fațete pot fi în continuare afectați de carii în zonele neacoperite, așa că se impune o igienă foarte riguroasă.

Când nu se recomandă fațetarea dentară ?

Pacienții ce vor primi fațete dentare trebuie să aibă un țesut parodontal sănătos și o igienă dentară foarte bună. Boala gingivală poate compromite aspectul estetic chiar și al unei lucrări foarte bine realizate.

O contraindicație foarte importantă o constituie bruxismul nocturn sau diurn și obiceiurile vicioase. Bruxismul sau "scrâșnitul din dinți" este un dușman al fațetelor dentare pentru că sunt aplicate forțe foarte mari pe lucrări și, deși porțelanul din care sunt făcute este rezistent și durabil, acestea se pot sparge sau chiar dezlipi complet de pe suprafața dinților.

Cariile dentare sau infecțiile dentare netratate (abcese sau granuloame dentare) contraindică tratamentul cosmetic pe dinții afectați. După tratamentul dinților, contraindicația dispare și pot fi aplicate fațete.

Cât costă o fațetă dentară ?

De obicei, pentru un rezultat optim, se fațetează cel puțin 4 sau 6 dinți ai fiecărei arcade (superioare și inferioare), însă întotdeauna prețul este pentru o fațetă dentară. Pentru a afla prețul unei fațete dentare consultați pagina cu Lista de Prețuri.

Câteva exemple de cazuri unde s-au folosit Fațete Dentare

caz clinic nr 40 - fatete dentare
caz clinic nr 30 - fatete dentare

Pentru a vedea mai multe dintre cazurile noastre vizitați pagina de Cazuri Clinice.

Actualizat: 10 Noiembrie 2018


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2024 Clinica Stomatologică SORIdent