Prevenirea Cariilor Dentare

V-aţi întrebat vreodată de ce anumite persoane posedă un zâmbet foarte frumos, în timp ce altele încearcă însă niciodată nu ajung la acelaşi rezultat?

Secretul unui zâmbet frumos constă în câţiva paşi simpli pe care oricine îi poate urma.

Rezervaţi-vă mai mult timp pentru a acorda danturii atenţia de care are nevoie

Ştiaţi că trebuie să vă periaţi dinţii timp de 3 minute?

Majoritatea persoanelor se periază mai puţin de 30 de secunde.

periaj dentar igiena dentara

De ce este important să ne periem mai mult timp?

Totul ţine de placa bacteriană. Miliarde de bacterii trăiesc şi se multiplică în cavitatea bucală. Se hrănesc cu resturile alimentare rămase după mese la nivelul suprafeţelor dentare. Acizii sunt apoi produşi ca rezultat al digestiei bacteriene. pH-ul acid rezultat distruge încet-încet smalţul dinţilor, determinând apariţia cariilor.

Pentru ca periajul dentar să aibă şi alt efect decât cel mecanic de îndepărtare a plăcii, cel bactericid (chimic) de eliminare a plăcii greu accesibile prin conţinutul de fluor al pastei de dinţi, trebuie ca pasta să aibă contact cu suprafeţele dentare cel puţin 3 minute.

Folosiţi aţă dentară şi apă de gură, s-ar putea să vă salveze dinţii

Aţi mai auzit probabil că trebuie să folosim aţă dentară măcar o dată pe zi. Dar v-a spus cineva de ce?

Este legat tot de placa bacteriană. Bacteriilor le place să se ascundă interdentar pentru a scăpa periajului. Acolo ele continuă să se hrănească cu resturi alimentare, rezultând în continuare acizi care atacă smalţul. Mai rău, dacă rămân nederanjate mult timp, încep să invadeze şi să distrugă gingia şi ligamentele dento-parodontale care susţin dintele în alveolă.

Asta determină apariţia bolii gingivale (gingivita) şi mai târziu a bolii parodontale (parodontopatia sau parodontita marginală cronică). Folosind aţa dentară se îndepărtează placa bacteriană interdentară astfel încât să nu mai pună probleme. Este indicat a se utiliza înainte de periajul dentar.

Apa de gură, folosită după fiecare periaj, omoară placa bacteriană ce nu a putut fi îndepărtată prin periaj.

preventie carii dentare ata

Nu vă periaţi foarte puternic

Incredibil, dar aproape două din trei persoane îşi distrug proprii dinţi prin periaj prea puternic şi tehnici incorecte!

E nevoie de o presiune uşoară pentru a îndepărta placa bacteriană şi resturile alimentare, totul constă într-o tehnică de periaj corectă. Periatul uzual corect este unul vertical, şi nu unul orizontal de dute-vino care nu face altceva decât să determine retracţia gingiilor, leziuni de colet, carii radiculare şi să ajute placa bacteriană să se adune interdentar.

Nu doar dulciurile sunt periculoase pentru dinţi

Ştiaţi că multe alte alimente, nu numai dulciurile pot ajuta la apariţia cariei dentare?

Bacteriile se hrănesc cu zahărul din ele rezultând acizi cariogeni. Ele însă nu folosesc doar dulciuri pentru a se hrăni şi a crea acid, ci se hrănesc şi cu alte alimente care contin zahăr şi carbohidraţi. Asta include fructe, snacks-uri, chips-uri, biscuiţi, floricele de porumb şi băuturi răcoritoare carbogazoase (Cola). Alimentele foarte dăunătoare sunt în special strugurii, untul de arahide, ciocolata, alimente ce se lipesc de dinţi şi constituie o sursă constantă de energie pentru placa bacteriană.

Ce puteţi face pentru a vă feri de carii dentare?

Periajul după mese ajută pentru că îndepărtează resturile alimentare şi placa bacteriană formată. Dacă nu vă puteţi peria, încercaţi să spălaţi resturile alimentare cu lichide pentru a diminua cantitatea de alimente restante pe suprafeţele dentare.

Mestecatul de gumă fără zahăr protejează de asemenea pentru că stimulează secreţia salivară, ceea ce ajută la înlăturarea plăcii bacteriene prin mecanisme naturale de luptă ale salivei.

Reduceţi consumul de cafea

Cafeaua este unul din cei mai periculoşi dusmani ai zâmbetului dvs. Petele de cafea de pe dinţi vă distrug zâmbetul pe zi ce trece. Mai rău, din cauză că mulţi consumă cafea şi în timpul zilei, bacteriile sunt aprovizionate cu o sursă constantă de zahăr din care se produc acizi cariogeni.

Cafeaua poate cauza şi micro-fracturi în grosimea smalţului, care mai târziu, împreună, pot contribui la fracturi mai mari ale acestuia. Aceste micro-fracturi sunt efectul consumului zilnic de lichide fierbinţi, când smalţul este forţat să se dilate şi să se contracte rapid ca rezultat al diferenţelor de temperatură.

Actualizat: 7 Decembrie 2014


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2021 Clinica Stomatologică SORIdent