Creşterea Dinţilor de Lapte

Ce este dentiţia deciduală ?

Dentiţia deciduală cunoscută şi sub numele de dentiţie primară sau temporară (de lapte) reprezintă primii dinţi ce apar la copii. Dinţii de lapte îşi încep dezvoltarea încă din stadiul de embrion şi devin vizibili în cavitatea bucală după naştere, atunci când copilul este bebeluş. Ei se vor schimba şi vor fi înlocuiţi cu dinţii permanenţi, însă în absenţa dinţilor permanenţi pot rămâne funcţionali pentru mulţi ani (foarte rar).

Dintii de lapte ai bebelusului

Dentiţia primară este formată în total din 20 de dinţi, şi anume:

• 8 incisivi

• 4 canini

• 8 molari

Dezvoltarea dinţilor temporari

Mugurii acestor dinţi încep să se formeze încă din timpul sarcinii, din a 6-a săptămână a embrionului. Procesul debutează cu zona frontală (incisivii) şi apoi zona laterală (molarii).

Dinţii continuă să se dezvolte până în momentul erupţiei în cavitatea orală. În acel moment ei prezintă aceeaşi structură precum cei definitivi: sunt formaţi din coroană şi rădăcină completă şi au nerv (pulpă dentară).

Vârsta de erupţie - Când cresc dinţii de lapte ai bebeluşului

Dinţii de lapte, la fel ca dinţii definitivi, erup rând pe rând la vârste diferite, după cum urmează:

dentitia temporara la bebelusi

• Incisivii centrali la 6-12 luni

• Incisivii laterali la 9-16 luni

• Primii molari la 13-19 luni

• Caninii la 16-23 luni

• Molarii secundari la 22-33 luni

Importanţa dinţilor temporari

Aceşti dinţi sunt consideraţi esenţiali în dezvoltarea cavităţii bucale şi implicit a copilului. Sunt foarte importanţi în menţinerea spaţiului pentru dinţii definitivi dar şi în ghidarea erupţiei acestora.

O dezvoltare normală şi armonioasă a dinţilor temporari înseamnă o masticaţie adecvată a alimentelor şi ajută foarte mult în pronunţia corectă a cuvintelor (fonaţie).

Oasele maxilar şi mandibular, dar şi musculatura ataşată lor depind foarte mult de erupţia dinţilor de lapte.

Periajul dinţilor de lapte şi pasta de dinţi

Periajul trebuie început încă de când au apărut pe arcadă, iniţial cu periuţa umedă fără pastă de dinţi.

La început periajul trebuie efectuat de către părinţi, urmând ca încet-încet copilul să-şi însuşească singur mişcările corecte de periaj, asistat în continuare până în jurul vârstei de 6-7 ani.

În momentul în care copilul a învăţat să clătească fără a înghiţi puteţi deja introduce şi pasta de dinţi creată special pentru copii (2-3 ani). Diferenţa între pasta de dinţi pentru adulţi şi cea pentru copii este doza de fluor mai mică în cazul celei de copii şi gustul mai plăcut, mai blând, mai uşor de acceptat.

Tratamentele pe dinţii de lapte

Chiar dacă aceşti dinţi vor exista în cavitatea bucală o perioadă mai scurtă de timp decât dinţii definitivi, şi ei prezintă afecţiuni şi simptome similare dinţilor definitivi şi necesită tratament. Pot prezenta carii, fracturi, inflamări ale gingiei interdentare sau chiar abcese dentare (infecţii).

Trebuie avut în vedere proximitatea dinţilor temporari cu mugurii dinţilor definitivi, aşadar e preferabil tratamentul care afectează dinţii definitivi de dedesubt în cea mai mică masură.

De multe ori, tratamentele pe dinţii de lapte nu sunt definitive, prin faptul că substanţele sunt resorbabile şi îşi pierd eficacitatea în timp şi abcesele dentare pot recidiva după o perioadă.

Cel mai important este ca simptomele să dispară, funcţia masticatorie să fie nemodificată şi ei să rămână pe arcadă până aproape de vârsta erupţiei următorilor dinţi pentru a le păstra acestora spaţiul, chiar dacă uneori nu au un aspect estetic plăcut (sunt rupţi, au o culoare închisă etc).

Exfolierea (căderea dinţilor temporari)

În jurul vârstei de 6 ani dezvoltarea în interiorul osului a dinţilor definitivi determină resorbţia rădăcinii dinţilor temporari până în momentul în care aceştia încep să devină mobili, sunt exfoliaţi şi înlocuiţi unul câte unul de către dinţii definitivi similari, mai puţin molarii care sunt înlocuiţi de premolari.

eruptia dintilor permanenti

În această perioadă copilul prezintă dentiţie mixtă (dinţi temporari şi definitivi prezenţi pe arcadă). Această exfoliere durează până în jurul vârstei de 12 ani, când ultimul dinte de lapte a dispărut şi putem vorbi de o dentiţie definitivă.

Actualizat: 10 Noiembrie 2018


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2021 Clinica Stomatologică SORIdent