Odată reconstituiţi dinţii cu materiale pe bază de răşini compozite, aceste restaurări vă vor servi bine pentru câţiva ani.
Materialele folosite conţin mici particule de sticlă şi smalţ în componenţă pentru forţă şi rezistenţă la abraziune. Ele sunt cele mai bune şi mai noi materiale disponibile astăzi în stomatologie pentru restaurarea dentară coronară, atunci când dintele este afectat de o carie superficială, unde nu este implicat nervul dintelui.
Trebuie oricum să luati la cunostinţă urmatoarele:
La fel ca la dinţii naturali, evitaţi să mestecaţi lucruri foarte dure (bomboane, dropsuri etc) pe dinţii obturaţi, pentru că răşina se poate fractura la forţe foarte mari.
Când vi s-a efectuat o anestezie, buzele, limba şi obrajii pot fi amorţite câteva ore după terminarea şedintei. Evitaţi să mestecaţi şi să beţi lichide fierbinţi până dispare senzaţia de amorţeală. Este foarte uşor să vă muşcaţi sau să vă ardeţi limba sau buzele în timp ce anestezia încă persistă.
Este normal să prezentaţi o sensibilitate la cald, rece sau presiune, după ce vi s-a reconstituit dintele. Locul anesteziei poate de asemenea să fie dureros. Un antiinflamator pe baza de Ibuprofen vă ajută în cazul acestor simptome. Dacă sensibilitatea în masticaţie persistă mai mult de câteva zile, sau sensibilitatea la rece sau la cald se intensifică, contactaţi-ne. În general cu cât caria a fost mai adâncă, cu atât mai sensibil va fi dintele după, sensibilitate ce ar trebui să dispară în timp.
Puteţi mânca imediat ce anestezia s-a dezinstalat complet din moment ce plombele sunt dure încă de când aţi părăsit cabinetul nostru. Dacă muşcătura vi se pare inegală, plomba vi se pare înaltă sau dacă aveţi orice nelamurire, nu ezitaţi să ne contactaţi.
Publicat: 4 Ianuarie 2015
După un tratament de canal, recomandarea noastră este să luaţi un anti-inflamator pe bază de Ibuprofen în ziua tratamentului, indeferent de existenţa sau nu a simptomelor. Acest lucru ajută la reducerea inflamaţiei apicale ce poate apărea. Limba, buzele şi obrajii pot fi amorţite câteva ore după terminarea şedintei atunci când vi s-a efectuat o anestezie.
Periajul efectuat de două ori pe zi, cât şi curăţirea zonelor interdentare zilnică cu aţă dentară sau periuţe special concepute, sunt extrem de importante în cazul coroanelor sau al faţetelor dentare. Aceste măsuri de igienă îndepărtează un strat aderent de bacterii numit placă bacteriană. Placa bacteriană şi tartrul sunt principalii răspunzători în apariţia bolilor parodontale şi a cariilor dentare.
În ultimii ani, protetica dentară s-a îmbunătăţit foarte mult. Au apărut noi materiale dentare ce au revoluţionat stomatologia. Unul din acestea este Zirconiul. Oxidul de Zirconiu este cel mai rezistent tip de material dentar disponibil pe piaţă. Este de 5 ori mai rezistent decât porţelanul din lucrările metalo-ceramice clasice.
Faţetele dentare sunt folosite în cosmetica dentară, fiind soluţia cea mai conservatoare (minim-invazivă) în corectarea problemelor inestetice ale dinţilor frontali. O faţetă este o foiţă fină de ceramică sau oxid de Zirconiu confecţionată în laborator prin tehnologia CAD-CAM System, ce se aplică pe suprafaţa vestibulară (exterioară) a dintelui prin cimentare.
Albirea dentară profesională, contrar zvonurilor, nu afectează cu nimic sănătatea dinţilor. Ea penetrează smalţul doar pe o adâncime de câteva zeci de microni, scoţând din acesta elementele ce îi dau culoarea gălbuie, remineralizând mai apoi smalţul în noua culoare. Diferenţa între albirea efectuată în cabinet şi cea efectuată acasă este timpul mult mai scurt al celei din cabinet (o singură şedinţă de o oră).
În cazul primului contact cu o proteză dentară mobilizabilă este indicat în general a se purta cât mai mult timp până la următoarea programare. Este normal ca proteza să jeneze iniţial şi să apese anumite zone, unde pot apărea ulceraţii (leziuni de decubit). Aceste zone incomode ale protezei vor dispărea prin adaptarea ei de către medicul dentist la următoarea programare.