Gutierele de noapte pentru tratamentul bruxismului sunt nişte dispozitive de plastic purtate pe una din arcade, pentru a proteja dinţii de a fi abrazaţi sau fracturaţi.
Abraziunea dentară este cel mai des cauzată de obiceiuri vicioase (bruxismul - "scrâşnitul din dinţi") manifestate în special pe timpul nopţii, subconstient, sau în timpul zilei în momente de concentrare maximă şi stress.
Se recomandă utilizarea unor gutiere pe timpul nopţii mai ales dacă purtaţi lucrări protetice, restauraţii din compozit, pentru a le proteja dar şi dacă dinţii dvs. naturali prezintă semne de abraziune excesivă sau dacă aveţi simptome dureroase sau de oboseală musculară pe timpul zilei.
Se recomandă purtarea gutierelor şi în cazul disfuncţiilor articulaţiei temporo-mandibulare.
• Periaţi dinţii şi utilizaţi aţă dentară, periaţi limba şi folosiţi apă de gură înainte de a folosi gutiera.
• Întotdeauna lăsaţi gutiera sub un jet uşor de apă calduţă înainte de a fi folosită.
• Curăţaţi gutiera după folosire sub apă rece cu o perie de dinţi şi săpun lichid, şi clătiţi-o bine.
• Lăsaţi gutiera la uscat atunci când nu e folosită, în cutiuţă sau pe modelul dentar din ghips primit împreună cu ea.
Publicat: 4 Ianuarie 2015
Un implant dentar este o rădăcină dentară artificială introdusă în osul maxilar sau mandibular pentru a susţine o coroană, punte sau proteză dentară, în vederea înlocuirii unuia sau a mai multor dinţi lipsă. Este solutia stomatologică optimă şi minim invazivă în refacerea edentaţiei (lipsei unui dinte natural) şi este de mai multe tipuri şi forme, cel mai frecvent folosit fiind implantul dentar endo-osos.
În ultimii ani, protetica dentară s-a îmbunătăţit foarte mult. Au apărut noi materiale dentare ce au revoluţionat stomatologia. Unul din acestea este Zirconiul. Oxidul de Zirconiu este cel mai rezistent tip de material dentar disponibil pe piaţă. Este de 5 ori mai rezistent decât porţelanul din lucrările metalo-ceramice clasice.
Faţetele dentare sunt folosite în cosmetica dentară, fiind soluţia cea mai conservatoare (minim-invazivă) în corectarea problemelor inestetice ale dinţilor frontali. O faţetă este o foiţă fină de ceramică sau oxid de Zirconiu confecţionată în laborator prin tehnologia CAD-CAM System, ce se aplică pe suprafaţa vestibulară (exterioară) a dintelui prin cimentare.
Albirea dentară profesională, contrar zvonurilor, nu afectează cu nimic sănătatea dinţilor. Ea penetrează smalţul doar pe o adâncime de câteva zeci de microni, scoţând din acesta elementele ce îi dau culoarea gălbuie, remineralizând mai apoi smalţul în noua culoare. Diferenţa între albirea efectuată în cabinet şi cea efectuată acasă este timpul mult mai scurt al celei din cabinet (o singură şedinţă de o oră).
În cazul primului contact cu o proteză dentară mobilizabilă este indicat în general a se purta cât mai mult timp până la următoarea programare. Este normal ca proteza să jeneze iniţial şi să apese anumite zone, unde pot apărea ulceraţii (leziuni de decubit). Aceste zone incomode ale protezei vor dispărea prin adaptarea ei de către medicul dentist la următoarea programare.