Coroane Dentare din Zirconiu

Ce este oxidul de Zirconiu ?

În ultimii ani, protetica dentară s-a îmbunătăţit foarte mult. Au apărut noi materiale dentare ce au revoluţionat stomatologia. Unul din acestea este Zirconiul.

ceramica portelan zirconiu

Oxidul de Zirconiu este cel mai rezistent tip de material dentar disponibil pe piaţă. Este de 5 ori mai rezistent decât porţelanul din lucrările metalo-ceramice clasice.

Avantajele Zirconiului în protetica dentară

Deşi este încă un material destul de scump şi mai puţin accesibil, Zirconiul are multe avantaje:

Este foarte rezistent la forţele masticatorii şi uzură, fără risc de fractură.

Pe lângă faptul că este foarte durabil, are şi o culoare albă şi o foarte bună transluciditate asemănătoare dinţilor naturali, ceea ce îl face şi un material foarte estetic. Prin absenţa structurii metalice interne, lumina trece prin material similar trecerii prin dintele natural şi este reflectată la fel, ceea ce este foarte important în cazul restauraţiilor frontale.

În plus, lucrările dentare din Zirconiu sunt realizate de către computer prin tăierea unui bloc solid de oxid de Zirconiu cu o precizie foarte mare. Această tehnică se numeşte tehnologie CAD-CAM de frezare computerizată.

punti dentare totale din zirconiu

Un avantaj foarte important este lipsa coroziunii în timp, deci nu apar nici reacţii iritante gingivale la metalul clasic, dar nici gustul metalic ce poate apărea la lucrarile clasice, mai ales după un număr de ani.

Lucrările dentare din Zirconiu sunt chiar mai uşoare decât cele pe suport metalic, aşa că discomfortul pacientului este mult mai mic şi acesta se acomodează mai repede cu noua lucrare, mai ales dacă vorbim despre punţi dentare cu mai multe elemente.

translucenta luminii la zirconiu

Zirconiul este termoizolant, aşa că variaţiile de temperatură nu sunt transmise pulpei dentare, scăzând astfel riscul de apariţie al unei eventuale inflamaţii pulpare pe viitor.

Fiind un material biocompatibil şi bioinert, el este foarte bine acceptat de către organism şi riscul de apariţie a reacţiei alergice la el nu există.

Tipuri de lucrări dentare din Zirconiu

Lucrările de Zirconiu pot fi de două feluri:

• Integral realizate din Zirconiu, cel mai des folosite pentru zona laterală, datorită rezistenţei foarte crescute la forţele mai mari din aceasta zonă.

• Schelet din Zirconiu cu strat de ceramică aplicată peste, ce oferă o transparenţă şi estetică ideală pentru zona frontală şi vizibilă a cavităţii bucale.

coroane dentare din oxid de zirconiu

Situaţiile în care ceramica aplicată pe Zirconiu sare sau se fracturează sunt extrem de puţine, datorită aderenţei crescute a acesteia pe structura internă comparativ cu lucrările clasice pe suport metalic.

Cât costă o lucrare din oxid de Zirconiu ?

Pentru a afla prețul unei lucrări dentare de acest tip consultați pagina cu Lista de Prețuri.

Câteva exemple de cazuri unde s-au folosit lucrări protetice din oxid de Zirconiu

caz clinic nr 16 - coroane din zirconiu
caz clinic nr 27 - coroane din zirconiu
caz clinic nr 23 - coroane din zirconiu

Pentru a vedea mai multe dintre cazurile noastre vizitaţi pagina de Cazuri Clinice.

Concluzii

Zirconiul este cu siguranţă viitorul în stomatologie şi are foarte multe avantaje pe termen lung.

ceramica portelan zirconiu

Tehnica foarte sofisticată de confecţionare a coroanelor şi punţilor dentare din Zirconiu, cât şi preţul ridicat al Zirconiului ca material fac ca preţul total al unor astfel de lucrări dentare sa fie destul de mare.

Există şi producători care oferă lucrări cu conţinut mai mic de Zirconiu pentru a scădea preţul acestora, însă acestea nu sunt la fel de rezistente la forţele masticatorii şi au risc crescut de fractură, aşa că este mai bine să evitaţi lucrările ieftine.

Desigur că este hotărârea exclusivă a pacientului dacă să îşi restaureze dinţii cu coroane dentare pe suport Zirconiu, în funcţie de posibilităţile financiare ale acestuia, însă e întotdeauna indicat să vă sfatuiţi cu medicul dentist înainte să luaţi decizia.

Până la urmă, o lucrare dentară nu este ceva ce schimbaţi zi de zi, ea e menită să vă servească 8-10 ani, asa că e bine să planificaţi cu atentie.

Actualizat: 10 Noiembrie 2018


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2021 Clinica Stomatologică SORIdent