Coroane Dentare din Zirconiu

Ce este oxidul de Zirconiu ?

În ultimii ani, protetica dentară s-a îmbunătățit foarte mult. Au apărut noi materiale dentare ce au revoluționat stomatologia. Unul din acestea este Zirconiul.

ceramica portelan zirconiu

Oxidul de Zirconiu este cel mai rezistent tip de material dentar disponibil pe piață. Este de 5 ori mai rezistent decât porțelanul din lucrările metalo-ceramice clasice.

Avantajele Zirconiului în protetica dentară

Deși este încă un material destul de scump și mai puțin accesibil, Zirconiul are multe avantaje:

Este foarte rezistent la forțele masticatorii și uzură, fără risc de fractură.

Pe lângă faptul că este foarte durabil, are și o culoare albă și o foarte bună transluciditate asemănătoare dinților naturali, ceea ce îl face și un material foarte estetic. Prin absența structurii metalice interne, lumina trece prin material similar trecerii prin dintele natural și este reflectată la fel, ceea ce este foarte important în cazul restaurațiilor frontale.

În plus, lucrările dentare din Zirconiu sunt realizate de către computer prin tăierea unui bloc solid de oxid de Zirconiu cu o precizie foarte mare. Această tehnică se numește tehnologie CAD-CAM de frezare computerizată.

punti dentare totale din zirconiu

Un avantaj foarte important este lipsa coroziunii în timp, deci nu apar nici reacții iritante gingivale la metalul clasic, dar nici gustul metalic ce poate apărea la lucrarile clasice, mai ales după un număr de ani.

Lucrările dentare din Zirconiu sunt chiar mai ușoare decât cele pe suport metalic, așa că discomfortul pacientului este mult mai mic și acesta se acomodează mai repede cu noua lucrare, mai ales dacă vorbim despre punți dentare cu mai multe elemente.

translucenta luminii la zirconiu

Zirconiul este termoizolant, așa că variațiile de temperatură nu sunt transmise pulpei dentare, scăzând astfel riscul de apariție al unei eventuale inflamații pulpare pe viitor.

Fiind un material biocompatibil și bioinert, el este foarte bine acceptat de către organism și riscul de apariție a reacției alergice la el nu există.

Tipuri de lucrări dentare din Zirconiu

Lucrările de Zirconiu pot fi de două feluri:

• Integral realizate din Zirconiu, cel mai des folosite pentru zona laterală, datorită rezistenței foarte crescute la forțele mai mari din aceasta zonă.

• Schelet din Zirconiu cu strat de ceramică aplicată peste, ce oferă o transparență și estetică ideală pentru zona frontală și vizibilă a cavității bucale.

coroane dentare din oxid de zirconiu

Situațiile în care ceramica aplicată pe Zirconiu sare sau se fracturează sunt extrem de puține, datorită aderenței crescute a acesteia pe structura internă comparativ cu lucrările clasice pe suport metalic.

Cât costă o lucrare din oxid de Zirconiu ?

Pentru a afla prețul unei lucrări dentare de acest tip consultați pagina cu Lista de Prețuri.

Câteva exemple de cazuri unde s-au folosit lucrări protetice din oxid de Zirconiu

caz clinic nr 16 - coroane din zirconiu
caz clinic nr 27 - coroane din zirconiu
caz clinic nr 23 - coroane din zirconiu

Pentru a vedea mai multe dintre cazurile noastre vizitați pagina de Cazuri Clinice.

Concluzii

Zirconiul este cu siguranță viitorul în stomatologie și are foarte multe avantaje pe termen lung.

ceramica portelan zirconiu

Tehnica foarte sofisticată de confecționare a coroanelor și punților dentare din Zirconiu, cât și prețul ridicat al Zirconiului ca material fac ca prețul total al unor astfel de lucrări dentare sa fie destul de mare.

Există și producători care oferă lucrări cu conținut mai mic de Zirconiu pentru a scădea prețul acestora, însă acestea nu sunt la fel de rezistente la forțele masticatorii și au risc crescut de fractură, așa că este mai bine să evitați lucrările ieftine.

Desigur că este hotărârea exclusivă a pacientului dacă să își restaureze dinții cu coroane dentare pe suport Zirconiu, în funcție de posibilitățile financiare ale acestuia, însă e întotdeauna indicat să vă sfatuiți cu medicul dentist înainte să luați decizia.

Până la urmă, o lucrare dentară nu este ceva ce schimbați zi de zi, ea e menită să vă servească 8-10 ani, asa că e bine să planificați cu atentie.

Actualizat: 10 Noiembrie 2018


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2023 Clinica Stomatologică SORIdent