Protezele Dentare Mobile

Ce sunt protezele dentare ?

O proteză este un înlocuitor mobilizabil pentru dinții lipsă și țesuturile moi inconjurătoare (gingie). Există două tipuri de proteze dentare: parțiale și totale. Cele parțiale sunt utilizate atunci când mai există încă dinți naturali pe arcadă și dorim să îi refacem doar pe cei lipsă și cele totale când lipsesc dinții unei arcade dentare în totalitate.

proteze dentare totale partiale

Ele pot fi din mai multe tipuri de materiale: acrilat (clasice), flexiplast (valplast), biodentaplast, polyan, scheletate (acrilice cu schelet metalic) etc.

Protezele dentare parțiale

O proteză partială este formată din dinți atașați unei baze protetice de culoare rozalie sau transparentă, care este fixată de dinții naturali deja existenți prin croșete metalice sau un schelet metalic ce îi conferă sprijin și stabilitate.

Protezele parțiale au și rolul de a împiedica dinții rămăși să migreze (să își modifice poziția) în timp.

Protezele dentare totale

Spre deosebire de cele parțiale, cele totale sunt formate doar din baza protezei și dinții atașați ei. Neexistând sisteme protetice de prindere, ne bazăm doar pe efectul de succiune (ventuză) al protezelor la câmpul protetic (gingie) la care putem adăuga si ajutorul adezivului de proteză.

Durata confecționării unei proteze totale durează între 3 și 4 săptămâni. Așadar, atunci când vorbim de o edentație totală, pentru a evita disconfortul lipsei totale a dinților, de multe ori apelăm la confecționarea unor proteze totale provizorii ce sunt gata chiar înainte de extracția dinților și pot fi purtate încă din a doua zi, ceea ce ne conferă destul timp în care putem aștepta (în jur de 6-7 săptămâni în total) pentru vindecarea osului și a gingiei după extracții și apoi putem începe etapele procesului de confecționare a protezelor totale finale. Din cauza resorbției osoase destul de rapide după extracțiile dentare, protezele provizorii au nevoie de mai multe ședințe de adaptare și ajustare și sunt considerate doar o soluție temporară de tratament.

Avantajele protezelor dentare

Este foarte important să înțelegem că, deși protezele dentare nu sunt, nu funcționează și nici nu se simt precum dinții naturali, ajută foarte mult pacienții prin:

• îmbunătățirea funcției masticatorii.

• îmbunătățirea esteticii dentare a pacientului prin refacerea aspectului natural al dinților și feței prin restabilirea plenitudinii buzelor, a obrajilor.

edentatie totala zambet
proteze dentare totale zambet

• deși la început pare că e invers, după câteva zile de purtat proteze dentare, și funcția fonetică (pronunția) se va îmbunătăți.

• și mai ales ajută în îmbunătățirea interacțiunii sociale a pacientului, prin creșterea stimei de sine datorită aspectului mai plăcut și a vorbirii mai corecte.

Cât costă o proteză dentară ?

Pentru a afla prețul unei proteze dentare consultați pagina cu Lista de Prețuri.

Indicații în cazul protezelor totale și parțiale

În cazul primului contact cu o proteză dentară mobilizabilă, fie ea una acrilică sau flexibilă (flexiplast), este indicat în general a se purta cât mai mult timp până la următoarea programare.

Este normal ca proteza să jeneze inițial și să apese anumite zone, unde pot apărea ulcerații (leziuni de decubit). Aceste zone incomode ale protezei vor dispărea prin adaptarea ei de către medicul dentist la următoarea programare iar leziunile de pe mucoasă se vor vindeca singure sau prin clătire cu soluții antiseptice (apă de gură). Uneori poate fi nevoie de mai multe ședințe pentru adaptarea perfectă a protezelor.

Noi recomandăm ca protezele să fie curățate de două ori pe zi, de preferință seara înainte de culcare, cu apă și săpun lichid și o perie separată, special folosită pentru proteză. Nu este indicată pasta de dinți în curătarea protezei, fiindcă în timp duce la mătuirea acesteia și retenționarea mai ușoară a plăcii bacteriene și tartrului pe suprafața acesteia.

De două ori pe săptămână recomandăm a se lăsa peste noapte proteza într-un recipient cu o substanță efervescentă antiseptică special creată pentru proteza dentară (Corega etc).

Câteva exemple de cazuri unde s-au folosit proteze dentare mobile

caz clinic nr 43 - proteze dentare
caz clinic nr 36 - proteze dentare

Pentru a vedea mai multe dintre cazurile noastre vizitați pagina de Cazuri Clinice.

Actualizat: 18 Noiembrie 2018


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2024 Clinica Stomatologică SORIdent