Albirea Dinților

Metodele de albire dentară

Albirea dentară profesională, contrar zvonurilor, nu afectează cu nimic sănătatea dinților. Ea penetrează smalțul doar pe o adâncime de câteva zeci de microni, scoțând din acesta elementele ce îi dau culoarea gălbuie, remineralizând mai apoi smalțul în noua culoare.

Este o alternativă non-invazivă la fațetele dentare, atunci când pacienții vor doar să își modifice culoarea dinților, nu și forma acestora.

albire dentara cu lampa Zoom / Beyond / Advanced Whitening

Avantajul principal al albirii în fața procedeului de fațetare este acela că dinții nu sunt șlefuiți sau afectați în niciun fel și efectele sale sunt complet reversibile. Dezavantajul ar fi însă că soluția nu poate albi dinții atât de mult cât o pot face fațetele dentare.

Albirea dentară poate fi efectuată în două moduri: în cabinet de către medicul dentist sau acasă de către pacient.

Prima metodă se efectuează într-o singură ședință în trei etape, prin aplicarea unui gel concentrat pe suprafața vestibulară a dinților și lăsarea acestuia timp de 60 de minute (trei reprize de câte 20 de minute) sub acțiunea lămpii UV tip Zoom / Beyond / Advanced Whitening. Ca o alternativă, putem folosi și Opalescence Xtra Boost, substanță ce nu are nevoie de lampă UV (cu raze ultraviolete) pentru potențarea efectului, dar rezultatele nu sunt la fel de bune.

Cea de-a doua metodă, cea efectuată acasă de către pacient, folosește două gutiere dentare (superioară și inferioară) în care se lasă o soluție de albire mai puțin concentrată și se poartă timp de 4-6 ore pe zi (sau chiar peste noapte), cel puțin 5 zile. Ea poate fi efectuată chiar și pe o perioadă mai lungă de timp (pe parcursul mai multor săptămâni sau luni - cu pauze) și puteți achiziționa seringi suplimentare dacă doriți să aduceți culoarea dinților cât mai aproape de alb.

Avantajul primei metode ar fi acela că se efectuează într-o singură ședință iar pentru rezultate cât mai bune recomandăm tehnica de albire cu lampa UV.

Pentru metoda albirii efectuate acasă, aveți nevoie de două vizite la cabinet: în prima vi se vor lua niște amprente dentare iar în a doua veți primi gutierele împreună cu kitul de albit și vi se va explica cum să le folosiți.

Restricții în cazul albirii efectuate în cabinet

Diferența între albirea efectuată în cabinet și cea efectuată acasă este timpul mult mai scurt al celei din cabinet (o singură ședință de o oră), însă cu o concentratie a substanței active (peroxid de carbamidă) mai mare.

albire dentara cabinet

Așadar, după albirea profesională a dinților efectuată în cabinet este normal ca dinții să prezinte o sensibilitate mărită.

Este posibil ca schimbările de temperatură să le percepeți mai intens decât înainte și să mai simțiți din când în când fulgurații de scurtă durată (2-3 secunde). Aceste senzații sunt percepute de pacienți timp de 2-3 zile. Este indicat ca în acest timp să luați câte un antiinflamator la nevoie (max 2-3 pe zi) și să urmați anumite indicații pentru ca efectul de albire să dureze mai mult:

• Evitați să consumați alimente sau băuturi foarte închise la culoare precum ceaiul, cafeaua, murele, vișinele, cireșele etc. timp de 5-7 zile.

• Evitați să fumați pentru 24 de ore.

• Folosiți paste de dinți pentru dinți sensibili dacă dinții prezintă sensibilitate crescută la diferențe de temperatură.

Pentru a vă păstra culoarea obținută cât mai mult timp, încercați să folosiți o pastă de dinți pentru albire și să reduceți consumul de cofeină, vin și tutun pentru o perioadă.

Indicații și restricții în cazul albirii dentare efectuate acasă

Albirea dentară profesională efectuată acasă e metoda aleasă de persoanele mai răbdătoare. Simptomele sunt mai mici decât în cazul albirii efectuate în cabinet.

Dacă v-ați decis să vă efectuați albirea dentară acasă, veți pleca acasă cu un set de gutiere speciale pentru dinții dvs. și un kit de albire. Lăsați un strop de gel în dreptul fiecărui dinte din gutieră și apoi aplicați gutiera în gură. Gutierele trebuie purtate timp de 4-6 ore pe zi, între 5-7 zile pentru a obține rezultate maxime. Este indicat să vă periați dinții înainte de a introduce gutierele, astfel îndepărtând placa bacteriană pentru o mai bună eficacitate a gelului.

albire dentara acasa

După folosirea gutierelor este foarte important să le curățați bine pentru următoarea folosire. Spalați gelul rămas cu apă calduță și folosiți o periuță de dinți pentru a îndepărta gelul restant intrucât acesta se va întări până la următoarea folosire și va fi mai greu de indepărtat, procedura de albire fiind mai puțin eficientă.

După fiecare ciclu de albire, evitați să fumați sau să consumați timp de 1 oră orice aliment sau lichid închis la culoare ca murele, vișinele, cafeaua, cola, ceaiurile etc.

Pentru a vă păstra culoarea obținută cât mai mult timp, încercați să folosiți o pastă de dinți pentru albire și să reduceți consumul de cofeină, vin și tutun.

Înainte de a folosi kitul de albire pentru acasă, citiți cu atenție instrucțiunile ce îl insoțesc.

Actualizat: 4 Martie 2019


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2024 Clinica Stomatologică SORIdent